Syns lokalt med lokal SEO

Här kan du bläddra bland sidans innehåll:

1.Vad söker man mest efter på Google?
2.En stor del av de sökningarna som görs på Google har en lokal intentention
3.Lokal SEO – så jobbar vi. 
4.Varför bör du arbeta med lokal sökmotoroptimering?
5.Frågor och svar om lokal SEO

Vad söker man mest efter på Google?

Vad söker man mest efter på Google egentligen? Jo, lösningar på sina problem.

Oavsett om du letar efter närmsta frisör, det bästa gymmet i din närhet eller den hantverkare som har bäst referenser i din stad så är chansen väldigt stor att du vänder dig till Google för att hitta just precis det som du är ute efter. 

Detta är du inte ensam om – dina potentiella kunder gör precis likadant när de letar efter just dina produkter eller tjänster.

En stor del av de sökningarna som görs på Google har en lokal intentention.

Vad är då en lokal intention när det kommer till SEO? Jo, med lokal intention när det kommer till SEO menas att kunden letar efter en tjänst eller produkt på en specifik ort eller plats. En sökning med en lokal intention kan till exempel vara “frisör hässleholm”, “redovisningsbyrå helsingborg” eller “vvs hässleholm”.

Sökningarna med lokal intention är väldigt specifika och det är väldigt tydligt vilka produkter eller tjänster som den potentiella kunden är intresserad av. För att synas på dessa högrelevanta sökningar så gäller det att man jobbar med lokal SEO. 

Utöver att vara högrelevanta så är dessa sökningar i många fall långt gångna i kundresan, vilket betyder att du syns just i det ögonblick som din potentiella kund söker efter din vara eller tjänst. 

Utöver att synas precis när din potentiella kund söker efter din vara eller tjänst så är den här trafiken helt gratis eftersom att du inte betalar någonting för klicken från Google. Gratis synlighet med andra ord. 

Med det sagt så krävs det ändå väldigt mycket jobb och ett strategiskt arbete för att få din hemsida att synas på dessa högrelevanta sökningar. Vi på Tactical Digital hjälper gärna dig med att synas i de lokala sökningarna.

Lokal SEO - så jobbar vi.

Lokal sökmotoroptimering går ut på att din hemsida ska synas högt upp både i Googles “vanliga” sökresultat och i kartresultaten på just de sökord som är viktiga för dig och din verksamhet. Det absolut första steget för att få en bra ranking i det lokala söket är att analysera nuläget för din webbplats. 

I den inledande analysen fokuserar vi framförallt på din webbplats tekniska aspekter men också de faktorerna som man brukar kalla för ”on-page”, vilket kortfattat är de bitarna som är synliga för blotta ögat på din webbplats, i det första steget ingår även en lokalt fokuserad sökordsanalys. När dessa bitarna är på plats så kan vi, tillsammans, börja lägga en plan för hur det löpande arbetet ska se ut.

Varför bör du arbeta med lokal sökmotoroptimering?

SEO i sig bör alla arbeta med, det är ett otroligt effektiv metod för att ”dra till sig” fler potentiella kunder. Men ibland kan konkurrensen bland sökresultaten vara väldigt hård och då kan det vara en idé att arbeta med lokal SEO. För att ge ett exempel, vi ponerar att du driver en frisörsalong. 

Ifall du riktar in dig på sökordet ”frisörsalong” så kommer du att konkurrera med alla frisörsalonger i hela Sverige. Riktar du istället in dig på ett ord med lokal sökintention,  frisörsalong+ort i detta exemplet, så kommer konkurrensen vara mindre mördande samtidigt som du, på ett ännu bättre sätt, når ut till dina potentiella kunder. 

Summan av kardemumman är att om du driver ett företag som erbjuder någon form av lokala tjänster så bör du arbeta med lokal sökmotoroptimering för att synas.

Frågor och svar om lokal SEO

Lokal sökmotoroptimering eller lokal SEO (Search Engine Optimization) betyder att man optimerar sin hemsida för att den ska ranka högre i googles sökresultat, kopplat till sökord med en lokal sökintention. 

SEO, eller sökmotoroptimering, är en av de absolut viktigaste delarna av din digitala marknadsföring av flera anledningar, bland annat att 93% av all trafik på internet drivs av sökmotorer. Genom ett bra och regelbundet arbete med lokal SEO så kan man uppnå långsiktiga resultat som står sig under en längre tid. Till skillnad mot t.ex annonsering där trafiken försvinner så fort du slutar betala för annonseringen.

Både ja och nej. Samma rankingfaktorer gäller när det kommer till lokal SEO. Vart skiljer sig arbetet med generell SEO, om man ska kalla det för det, och lokal SEO då? Precis som det låter så bör man ha en mer lokal approach i sitt innehåll. Kan du nämna byggnader/platser/händelser med lokal förankring? Det är en av alla saker som man bör tänka på när man optimerar för lokal SEO. Vill du läsa ännu mera om lokal SEO? Backlinko har en fantastisk guide. Läs mer här.

Vill du synas mer i det lokala söket?