Google Bard - Vad vet vi?

google-ai

Under Googles event “Live from Paris” riktades de allra flesta blickarna mot deras nya AI drivna chatbot, Google Bard. I det här inlägget kan du läsa mer om vad Google Bard är för någonting och våra tankar kring det.

Här kan du bläddra direkt ner till det du tycker är mest intressant 👇

Google Bard, vad är det?

chatGPT-Bard

Möt den förväntade ”ChatGPT-mördaren.”

Genom att använda en uppsättning algoritmer för djupinlärning som kallas ”big language models” kan Google Bard svara på avancerade, konversationsliknande frågor ges via text. 

Chatboten är byggd på LaMDA-teknik och är programmerad att använda webben för att hitta de ”senaste” svaren på de frågor som ställs. “Bard” kommer att lära sig av sina “möten” med människor för att förbättra sin prestanda.

Tactical Digitals tankar om Google Bard och eventet

Google Bard Tankar

Anledningen till att en stor del av alla tittare under live eventet satt framför sina skärmar var att man väntade sig en ordentlig genomgång av deras nya AI-driva chatbot “Bard”.

Även om skribenten hoppades på en lite djupare genomgång av chatboten och ärligt talat tyckte att eventet var lite grunt så får man säga att det minst sagt kommer att bli intressant att se hur detta kommer att förändra sökbranschen.

Skribentens tankar om “Bard” är att det är en ordentlig uppgradering av Googles nuvarande sök. I dagsläget ger Google svar på enkla frågor. Med Bard kommer Googles kunna ge än mer detaljerade svar på betydligt mer detaljerade och avancerade frågor.

För att ta ett (dåligt) exempel, ifall du ställer en fråga kring en specifik stjärnbild kommer svaret inte enbart handla om hur det ser ut, hur många stjärnor det består av etc. Utan kommer även att berätta för dig vart den bästa platsen att se stjärnbilden på för tillfället är någonstans.

Undertecknad tror att “Bard” kommer att underlätta livet för de många människor som använder Google dagligen och kommer att förändra sättet vi använder sökmotorer i dagsläget i grunden.

Tredjepartsanvändning av Google Bard

Google Bard tredjepart

Google öppnade under eventet upp för att låta tredjeparter använda sig av “Bard”. Så mycket mer än så vet vi inte i dagsläget men det ska bli otroligt intressant att se vad privatpersoner och andra företag kan göra med hjälp av verktyget. 

Är Google Bard tillgängligt för allmänheten?

Nej, i dagsläget har Google begränsat testningen av chatboten till enbart “betrodda testare”. Så i dagsläget är inte “Bard” tillgängligt för allmänheten. Det verkar som att Google vill se till att ”Bard” orsakar minsta möjliga problem innan den görs tillgänglig för allmänheten..

“Bard” snubblar vid första hindret

Google Bard fel

Google Bard snubblade vid sitt första hinder under demonstrationen av chatboten under eventet genom att ge ett felaktigt svar.

Chatboten används av Google för att generera sammanfattningar av olika sökresultat för att ge användaren bästa möjliga svar på sin fråga. Trots detta så gav “Bard” ett felaktigt svar på en animation som Google visade upp under demonstrationen.

I en animerad GIF som visar hur Bard fungerar söker användaren efter: ”Vilka nya upptäckter från James Webb Space Telescope kan jag berätta för min 9-åring om?”

NASA-teleskopet togs i drift i december 2021 och har använts av forskare för att göra flera upptäckter av nya planeter utanför solsystemet.

Ett av svaren från Bard säger: ”JWST tog de allra första bilderna av en planet utanför vårt eget solsystem.”

Detta är inte korrekt. Den första bilden som någonsin tagits av en planet utanför solsystemet – en exoplanet – togs 2004 av Very Large Telescope (VLT) i Chile.

Detta kan och har redan framkallat en del tveksamma röster kring hur pålitligt AI är i dagens läge.

Några av de andra funktionerna som lanserades under eventet

Google multisearch

Multisearch” (near me) för att söka på bokstavligen allt du ser

Immersive view” för Google Maps kommer att använda AI för att skapa en avancerad digital modell av världen.

Indoor live view” för att besöka olika platser live i Google Maps

Search with live view” för att visuellt hitta saker/företag i närheten med hjälp av din telefon

Eco-friendly routing” i Google Maps

Vill du få våra nyheter i din mailkorg?