DuckDuckGo ger sig in i AI-racet.

DuckDuckGo lanserar sin utmanare till Google och Microsofts respektive AI-tjänster, DuckAssist. DuckAssist ska använda sig av AI för att ge besökaren svar på sökningar i ett naturligt språk.

Svaren kommer att hämtas ifrån Wikipedia.

Här kan du bläddra direkt ner till det du tycker är mest intressant 👇

Vad är DuckDuckGo?

DuckDuckGo är en sökmotor som fokuserar på användarens privacy genom att hålla din sökaktivitet anonym och inte spåra dig online.

DuckDuckGo lovar att hålla alla dina sökningar anonyma, privata och erbjuder en inbyggd spårningsblockerare som gör att de sidor du klickar dig vidare till ifrån söket har det svårare att samla in data om dig.

DuckDuckGo jobbar till sig en allt större marknadsandel för varje år som går med tanke på den ökade medvetenheten kring privacy online.

Den ökade medvetenheten har bidragit till att DuckDuckGo mer än dubblade sin marknadsandel på två år 2019-2021, från 1% till 2,44%.

Vad är DuckAssist och hur fungerar det?

DuckAssist är en ny typ av “instant answers” i sökresultaten och är utformade för att spegla både utseende och känsla från traditionella “SERPs” (Search Engine Result Pages”.

När du ställer en fråga i söket så kommer DuckAssist scanna flertalet källor, primärt Wikipedia, efter svar.

Därefter ger DuckAssist ett svar i form av en kortare sammanfattning av den information som fångas in från Wikipedia, svaret kommer att dyka upp strax ovanför de vanliga sökresultaten.

Hur skiljer sig DuckAssist från andra AI-sökverktyg?

DuckAssist använder sig av en naturlig språkmodell som är hämtad ifrån OpenAI (skaparen av ChatGPT) och Anthropic för att sammanfatta informationen och ge användaren ett svar som är mer “Rakt på sak” än traditionella sökresultat. 

De generella AI-teknikerna fokuserar främst på att faktiskt ge användaren ett svar, oavsett om de “har koll” på svaret eller vad. 

DuckAssist fokuserar däremot på att enbart ge användaren ett svar ifrån en pålitlig källa, så som Wikipedia, för att minimera risken för eventuella felaktigheter i svaren. 

Att använda söktermer som innehåller ord som “wiki” ökar sannolikheten att DuckAssist ”dyker upp”.

Varför Wikipedia?

Duckassist-screenshot(1)

DuckDuckGo har använt sig av Wikipedia som sin primära källa för instant answers i flera år.

Wikipedia är långt ifrån perfekt och trovärdigheten ifrågasätts ofta, DuckDuckGo anser däremot att Wikipedia relativt trovärdigt när det gäller ett stort omfång av ämnen. 

DuckDuckGo:s VD och grundare, Gabriel Weinberg, motiverar det såhär:

“Because it’s a public resource with a transparent editorial process that cites all the sources used in an article, you can easily trace exactly where its information is coming from. Finally, since Wikipedia is always being updated, DuckAssist answers can reflect recent understanding of a given topic”

Slutligen - Är DuckAssist tillgängligt idag?

Ja, en betaversion är tillgänglig, dock bara på engelska i dagsläget. Däremot, går testperioden bra så sticker vi inte ut hakan genom att säga att DuckAssist snart kommer vara tillgängligt för den stora massan på flertalet språk.

Vill du få våra nyheter i din mailkorg?