Digitala nyheter V.42 - Tactical Digitals highlights

Nyheter V42

Hösten är på ingång, och mörkret närmar sig. Oroa dig inte! Tactical Digital leverar mysig höstläsning i form av digitala nyheter! Denna vecka uppdaterar vi om vad som händer i Ai-världen.

Veckans meny:

-Smarta munskydd för att upptäcka huvudskador i rugby
-Google lanserar nytt annonseringsverktyg för att öka efterfrågegenerering
-Piloter samarbetar med AI för säkrare flygningar
-Google använder Ai för en förbättrad sökupplevelse

Någon av punkterna som fångade in ditt intresse lite extra? – Eller rent ut sagt svårt att välja bara en av dem? – Ingen fara, vi täcker upp allt och lite till.

Välkommen till Tactical Digitals digitala nyheter för vecka 42!

Här kan du bläddra bland våra nyheter 👇

Smarta munskydd för att upptäcka huvudskador i rugby

Rugby är en tuff sport där spelarna bär minimalt skydd, vilket utsätter dem för hårda påverkningar. Vissa spelare använder munskydd för att skydda sina tänder och mun.

För att öka säkerheten inom sporten har World Rugby meddelat att de kommer att använda smarta munskydd som kan mäta kraftiga stötar och huvudkollisioner i realtid.

Informationen från dessa smarta munskydd kommer att skickas direkt till läkare vid sidlinjen, vilket möjliggör snabba beslut om en spelare behöver tas ur spelet för noggrannare kontroller efter en hård påverkan.

World Rugby satsar stort

World Rugby blev intresserade av dessa munskydd efter att liknande teknik visat sig minska risken för hjärnskakningar inom ishockey.

Den här nya teknologin kommer att testas för första gången under den professionella internationella rugbytävlingen WXV.

World Rugby investerar inledningsvis 2 miljoner euro för att stödja användningen av dessa smarta munskydd inom rugbyförbund, tävlingar och klubbar.

Data från plan direkt till läkare

Företaget som tillhandahåller dessa munskydd kallas Prevent Biometrics. De har utvecklat dessa munskydd under flera år, och deras användning inom World Rugby är en stor utveckling.

Data från de smarta munskydden kommer att skickas direkt till läkare vid sidlinjen, vilket möjliggör snabba beslut om spelarens säkerhet efter en hård påverkan.

Google lanserar nytt annonseringsverktyg för att öka demand gen

Google har nyligen tillkännagett en ny annonsprodukt kallad Demand Gen Campaigns, som använder artificiell intelligens (AI) för att skapa högt riktade video- och bildannonser på plattformar som YouTube och andra från Google.

Målet med detta nya verktyg är att hjälpa annonsörer att expandera sina reklamstrategier bortom de traditionella plattformarna som Facebook och Instagram.

Demand Gen Campaigns erbjuder möjligheten att använda videoannonser på upp till 15 sekunder och mobilanpassade bildkaruseller. Annonser kan skräddarsys med hjälp av kreativa verktyg för att passa olika målgrupper.

Annonsformat som ”bumper ads” och bildkaruseller är utformade för att dra till sig användarnas uppmärksamhet när de scrollar genom sina flöden.

Förbättrad annonshantering i en föränderlig digital miljö

Utöver de kreativa aspekterna använder Demand Gen Googles kraftfulla AI för att identifiera ”liknande” målgrupper som delar liknande egenskaper med ett varumärkes befintliga kunder.

Dessutom erbjuder verktyg för budgivning och budgetkontroll en detaljerad styrning av hur annonser levereras för att öka klick, webbplatstrafik eller konverteringar.

Google hävdar att Demand Gen ger annonsörer mer flexibilitet att finjustera sina kampanjer baserat på prestandadata. Denna lansering kommer i en tid då konsumenternas visningsvanor förändras snabbt.

Enligt nyligen genomförda undersökningar delar användare nu sin tid mellan traditionella sociala plattformar som Facebook och Instagram samt videoplattformar som YouTube.

Google har upptäckt att 90% av användarna har konsumerat innehåll från en specifik skapare eller artist över flera plattformar och format under det senaste året.

Denna ändring tros bero på ”social media fatigue” när användare tröttnar på noggrant utvalda flöden på plattformar som Instagram. YouTube ses som en plats för mer äkta interaktion med skapare.

För annonsörer, särskilt de som är vana vid att nå sin målgrupp främst på Facebook och Instagram, innebär dessa nya visningsvanor utmaningar. Google har utvecklat Demand Gen för att hjälpa annonsörer dra nytta av dessa förändringar.

Annonsresultat skjuter i höjden

Google hävdar att Demand Gen Campaigns kan hjälpa annonsörer att dra nytta av detta genom att erbjuda visuellt tilltalande annonser som är skräddarsydda för specifika målgrupper.

Dessa annonser syftar till att fånga användarens intresse när de bläddrar på YouTube, Google Discover och andra delar av Googles ekosystem. Tidiga användare, såsom den argentinska fintech-startuppen Naranja X, har redan upplevt positiva resultat från Demand Gen-tester.

Deras annonser genererade 3 gånger högre klickfrekvens till en 61% lägre kostnad jämfört med deras tidigare betalda sociala kampanjer. Även Samsung i Tyskland såg en ökning med 400% i klickfrekvens med den nya annonsprodukten.

Den officiella lanseringen av Demand Gen Campaigns ägde rum den 10 oktober och ersatte Googles tidigare produkt, Discovery-annonser. Discovery-annonser kommer att fasas ut gradvis fram till början av 2024.

Denna lansering anses vara en av Googles mest aggressiva steg för att konkurrera med andra annonsplattformar som Meta. Om Demand Gen blir framgångsrikt kan det möjligen driva Meta att förbättra sina videoannonsalternativ för att förbli konkurrenskraftiga.

Piloter samarbetar med AI - för säkrare flygningar

För att säkerställa säkrare flygresor har ”Air-Guardian” utvecklats för att förena mänsklig intuition med maskinell precision, skapande ett närmare samarbete mellan pilot och flygplan.

Tänk dig att du sitter i ett flygplan med två piloter – en mänsklig och en dator. Båda är på kontrollerna, men de övervakar olika saker. Om de båda ser samma sak styr den mänskliga piloten. Om den mänskliga piloten blir distraherad eller missar något, tar datorn snabbt över.

Här kommer Air-Guardian in i bilden, ett system utvecklat av forskare vid MIT:s Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory (CSAIL).

Medan moderna piloter hanterar en ström av information från flera skärmar, särskilt under kritiska ögonblick, fungerar Air-Guardian som en proaktiv medpilot. Det är ett partnerskap mellan människa och maskin som bygger på förståelse för uppmärksamhet.

Hur avgör det uppmärksamheten?

Men hur avgör det uppmärksamheten? För människor använder det ögonspårning och något som kallas ”saliency maps,” som visar var uppmärksamheten är riktad.

Dessa kartor fungerar som visuella guider och hjälper till att förstå det mänskliga beteendet genom komplicerade algoritmer. Air-Guardian identifierar tidiga tecken på potentiella faror med detta tillvägagångssätt, istället för att bara ingripa när säkerhetsproblem uppstår, vilket traditionella autopilotsystem gör.

Det bredare syftet med detta system sträcker sig utanför flyget. Liknande samarbeten kan i framtiden användas i bilar, drönare och andra typer av robotik.

Styrkan ligger i systemets anpassningsbarhet

”En spännande funktion med vår metod är att den går att anpassa,” säger Lianhao Yin, en postdoktor vid MIT CSAIL och huvudförfattare till en ny artikel om Air-Guardian. ”Vår samarbetsmodell och hela processen kan tränas.

Air-Guardian-systemet är flexibelt och kan anpassas efter behov, vilket säkerställer en balanserad samverkan mellan människa och maskin.”

I fälttester har både piloten och systemet fattat beslut baserat på samma bilder när de navigerat till målet.

Air-Guardian’s framgång mättes genom de belöningar det tjänade under flygningen. Systemet minskade risken för flygning och ökade chansen att nå målet.

Air-Guardian innebär en ny era för säkrare flygresor och fungerar som ett pålitligt säkerhetsnät när mänsklig uppmärksamhet brister.

”Air-Guardian-systemet belyser samarbetet mellan mänsklig expertis och maskininlärning och främjar användningen av maskininlärning för att komplettera piloter i utmanande situationer och minska operationella fel,” säger Daniela Rus, professor vid MIT..

Google använder Ai för en förbättrad sökupplevelse

Google-Search-image-generator

Google har uppgraderat sitt söksystem, kallat Google Search Generative Experience (SGE), med två nya kraftfulla funktioner.

Nu kan SGE inte bara generera bilder på begäran utan även producera skrivna utkast för sökresultat. Dessa tillägg syftar till att förbättra användarnas sökupplevelse.

Funktionen för bildgenerering gör det möjligt att be SGE att rita bilder av olika ämnen. SGE svarar med fyra exempelbilder, som användare kan redigera eller ladda ner för att passa sina behov.

Denna funktion testas också direkt i Google Bildsökning och är tillgänglig på engelska i USA för användare som deltar i SGE-experimentet och är 18 år eller äldre.

Automatiskt genererade utkast

Den andra nya funktionen är förmågan att generera skrivna utkast för svar. Ibland kan användare behöva längre eller mer avslappnade svar när de söker efter information. Med skrivna utkast kan de snabbt komma igång och sedan anpassa svaren enligt behov.

Dessa förbättringar visar hur tekniken inom sökmotorer och artificiell intelligens fortsätter att utvecklas för att göra användarnas upplevelse mer kraftfull och anpassningsbar. Det är spännande att följa hur dessa funktioner kommer att utvecklas och expandera i framtiden.

Vill du få våra nyheter i din mailkorg?