Tactical Digitals digitala nyheter v.2

Det har blivit dags för digitala nyheter från oss på Tactical Digital. 

Den här veckan kan du bland annat läsa om ChatGPT:s värdering, att Meta bötfälls, Googles uppdateringar och mycket mer.

Glöm inte bort att prenumerera på våra digitala nyheter för att istället få våra nyheter i din mailkorg.

Välkommen till Tactical Digitals digitala nyheter för V.2 😁

Här kan du bläddra bland våra nyheter 👇

ChatGPT:s skapare värderas till 29 miljarder dollar

chatGPT

Enligt en rapport från The Wall Street Journal så värderas OpenAI, skaparen av det omåttligt populära verktyget ChatGPT till ca 29 miljarder dollar.

Just ChatGPT, det otroligt populära verktyget som drog till sig över 1 miljon användare redan de första 5 dagarna efter release, är den stora anledningen till den gigantiska ökningen från de 14 miljarder dollar företaget värderades till under 2021. 

Skulle en försäljning av företaget genomföras skulle det göra OpenAI till ett av de absolut högst värderade startup bolaget i USA.

Meta bötfälls med 414 miljoner pund

meta

Meta, vilka äger bland annat Facebook och Instagram, bötfälls av den irländska dataskyddskommisionen med en lagom liten bot på 414 miljoner pund.

Detta eftersom att de har brytit mot EU:s dataskyddslagar genom att “tvinga” sina användare att godkänna personaliserade och riktade annonser.

Lagen de irländska myndigheterna lutar sig emot är vår allas GDPR. GDPR gör det olagligt att samla in uppgifter om människor utan dess godkännande. Det är alltså där Meta har brytit mot lagen.

Trots detta meddelar Meta att de kan fortsätta att arbeta med personaliserad och riktad annonsering i deras plattform. “It’s important to note that these decisions do not prevent personalised advertising on our platform.” meddelar Meta.

Microsoft planerar att integrera ChatGPT med Bing i slutet av mars

bing integration

Microsoft planerar att uppdatera deras sökmotor, Bing, med en integration där de integrerar ChatGPT:s chatbot i sökmotorn för att förbättra sökresultatet och upplevelsen för användare.

Detta kommer skapa möjligheten att få svar i hela meningar vid en sökning, istället för det klassiska svaret i en sökmotor i form av en länklista. 

Denna nya funktion förväntas att lanseras i slutet av mars och Microsoft hoppas att detta ska ge ett konkurrensmässigt övertag på Google, deras stora konkurrent när det kommer till söket. 

Microsoft investerade 1$ miljard i OpenAI redan 2019 och sedan dess har de två företagen samarbetat kring att integrera ChatGPT i Bing, utöver detta har Microsoft redan integrerat en del av OpenAI:s jobb i deras verktyg.

Det har länge varit av vikt att bredda sina vyer när det kommer till vilka sökmotorer man arbetar med men idag är det viktigare än någonsin.

Känner du att du behöver hjälp med Bing? Kontakta oss så hjälper vi dig.

LinkedIn lanserar 7 uppdateringar under 2023

schemalägga inlägg linkedin
LinkedIn lanserar 7 uppdateringar under 2023 och dessa handlar om allt ifrån automatiserade captions i videos till möjligheten att addera alt-texter till bilder i annonser. Men de 3 vi tycker är mest spännande är följande:

B2B produktsök

Schemalagda inlägg

LinkedIn erbjuder äntligen en funktion som så många har efterfrågat under en lång tid. Nu är det möjligt att schemalägga inlägg och bestämma när de ska publiceras.

Du hittar funktionen genom att klicka på “Skriv inlägg” och sedan klickar du på den lilla klockan i det högra, nedersta hörnet så som du ser på bilden.

Bättre analys av content

LinkedIn uppdaterar sin analysfunktion så att dess användare på ett ännu bättre sätt kan analysera vilka man når ut till. Dessa uppdateringar skapar bättre förutsättningar för dig att kunna förstå din målgrupp och göra dina inlägg än mer effektiva.

Tänk på att du måste aktivera skaparläge för att komma åt de nya funktionerna.

Googles decemberuppdateringar inte klara

google uppdateringar

I december 2022 genomförde Google två uppdateringar av dess algoritm i form av helpful content och link spam uppdateringar. Helpful content-uppdateringen började rullas ut 5:e December medans link spam-uppdateringen började rullas ut 14:e December.

Danny Sullivan, mannen bakom “Search Liason Officer”-kontot på Twitter skriver att uppdateringarna kommer vara helt färdiga inom “Troligtvis inom två veckor, kanske bara en.”

Vad är det då som ligger bakom att uppdateringen går så långsamt? Jo, Danny Sullivan har tidigare skrivit  att det är alla helgdagar som ligger bakom.

Spelar det här någon roll? Ja, det gör ju faktiskt det. Detta eftersom att det kräver lite arbete för att identifiera vilken av uppdateringarna det är som “straffar” en webbplats vid en försämring av ranking då båda två rullas ut samtidigt.

När vi ändå pratar om ranking. Tycker du att din webbplats ranking går väldigt mycket upp och ner? Då kan vi tipsa om Rankranger där du ser hur stor risken är att din ranking påverkas, dag för dag.

Vill du få våra nyheter i din mailkorg?